Pump as Turbine -Turbina reversible-

Una bomba convertida en turbina (Pump as Turbine -PAT), és una bomba convencional reversible, per tant capaç de bombejar (pujada aigua) o de turbinar (baixada d’aigua).

Els sistemes PAT redueixen significativament els costos d’inversió inicials utilitzant la infraestructura de bombes existent per generar energia hidroelèctrica.

Amb una sola màquina es pot obtenir dos propòsits

Pot reduir dràsticament el cost de posar una turbina

Impacte positiu si hi ha excedent energètic.

Avantatges de la teconologia PAT: BATERIA HIDRÀULICA

La situació ideal seria en bombar aigua d’un dipòsit inferior a un dipòsit superior, en hores en què hi ha excedent energètic (o per fotovoltaica o per baix preu de compra). Acabat l’excedent i davant una demanda energètica, s’inverteix el flux i la bomba es converteix en turbina, enviant la producció a l’autoconsum intern.

Com treballa un sistema PAT

Una bomba hidràulica convencional es pot convertir en un sistema PAT, però no totes les situacions són favorables a poder convertir-se en bombeig reversibles.

De fet, si observeu el gràfic, la màquina treballant en mode bomba utilitza un cabal (Qn_b) molt inferior al fer-ho en mode turbina (Qn_t). Succeeix el mateix amb la pressió. En mode turbina cal més pressió (Hn_t), respecte al treballar en mode bomba (Hn_b).

Exploreu les nostres històries d'èxit (ep!! en construcció)

Galeria d'instal·lacions de PATs innovadors

Descobreix més amb Hídric

Preparat per aprofitar el poder de la tecnologia innovadora de bomba com a turbina? Aprofundeix en les nostres solucions o connecta’t amb l’equip d’Hídric avui per veure com podem potenciar les teves operacions.