Fotovoltàica
ENERGIA FOTOVOLTAICA PER L’AUTOCONSUM
L’autoconsum consisteix a consumir la teva pròpia producció elèctrica, generalment solar, microhidràulica o fins i tot eòlica, per poder satisfer tot el consum diari de la teva llar. Per tant, és legal produir la teva pròpia electricitat sense passar per un comptador de xarxa.
L’autoconsum pot ser 100% viable si hi ha prou recursos renovables disponibles (hores de sol o un petit raig d’aigua o vent constant o una combinació de varis). Si aquest recurs renovable és baix, probablement caldrà integrar una bateria (emmagatzematge d’energia).


Propòsit de l’energia solar
L’energia solar es pot utilitzar per a tres finalitats:
a)-Producció d’electricitat amb plaques fotovoltaiques;
b)-Producció d’electricitat gràcies al moviment de l’aire, amb aerogeneradors
c)- Producció d’aigua calenta/calor, mitjançant plaques tèrmiques (energia fototèrmica) o amb plaques fotovoltaiques (fototèrmia) L’energia solar fotovoltaica transforma la radiació solar en electricitat gràcies a cèl·lules fotovoltaiques integrades en panells que es poden instal·lar en edificis o col·locar-se a terra. L’electricitat produïda pot ser utilitzada in situ (autoconsum) o reinjectada a la xarxa de distribució elèctrica.
L’energia solar dedicada a calor es realitza amb les mateixes plaques fotovoltaiques ( fototèrmia), però l’electricitat produïda es destinada a calor mitjançant una resistència. La calor obtinguda es destinada a calefacció domèstica o la producció d’aigua calenta sanitària.
Què tan rendibles són els panells solars?
Per a una casa particular o un petit taller amb un consum de 3 a 50 kW al dia, la millor rendibilitat serà la de l’electricitat de la xarxa no adquirida. Això vol dir autoconsum. L’autoconsum significa que tota l’energia fotovoltaica es produeix i es consumeix a casa. Sense enviar excedents a la xarxa.
Com que la millor rendibilitat s’associa a l’autoconsum, amb un major autoconsum, menor serà la compra d’energia a la xarxa. En aquest cas, l’amortització de tots els equips fotovoltaics pot anar d’uns mesos a uns anys. Un cop pagat, encara tindreu molts anys d’energia gratuïta.
Preu d’instal·lació de plaques fotovoltaiques
El meu cost mitjà d’instal·lació és d’entre 0,89 i 4,12 €/Wp. La diferència de preu es deu a la capacitat d’emmagatzematge de la bateria. El preu inclou el panell fotovoltaic + estructura d’alumini (per sostre o terra), l’inversor mixt, la bateria de liti, cables, terra i caixes de protecció Vdc-Vac.
Quina és la meva manera de treballar?
Mai faig una instal·lació clau en mà. Sempre amb l’ajuda del client. D’aquesta manera fem la instal·lació junts. I un cop marxat, el client serà perfectament capaç d’entendre el seu sistema d’autoconsum i el podrà adaptar a la seva manera. El client sempre tindrà la meva ajuda i els materials estan garantits durant dos anys.
Què fer amb l’excedent fotovoltaic?
El primer que cal fer és corregir al màxim el consum diari d’electricitat. Potser podeu encendre la rentadora al migdia, o el rentavaixelles, o programar la caldera per escalfar l’aigua al migdia. I si això no és possible i encara tens molt excedent, de fet aquí pots decidir fer tres coses:
a) Compra una o més bateria i acumular energia elèctrica per a la nit amb un inversor híbrid
b) Retirar part de l’electricitat fotovoltaica i destinar uns quants panells a Energia FOTOTÈRMIA (aigua calenta fotovoltaica). – Escalfar l’aigua amb una resistència elèctrica. Sistema d’aigua calenta fotovoltaica
c) Activar la bomba/motor d’aigua i acumular aigua a un nivell superior per regar o turbinar
Sistemes solars On Grid i Off Grid: Com escollir el més adequat per a cada projecte?
En el mercat solar en creixement, una de les decisions més importants per a distribuïdors i instal·ladors és escollir entre sistemes on grid (connectats a la xarxa) i off grid (independents de la xarxa). Aquesta elecció no només afecta el cost i la configuració, sinó també el rendiment i la funcionalitat a llarg termini de la instal·lació. A continuació, expliquem les diferències principals entre ambdós sistemes.
Sistemes solars On Grid
Els sistemes on grid estan connectats contínuament a la xarxa elèctrica pública. Quan els panells generen energia, aquesta es consumeix directament en el lloc, i l’excedent pot ser injectat a la xarxa.
-
Característiques:
-
Permeten injectar l’excedent a la xarxa.
-
No necessiten bateries.
-
Són més econòmics de crear i mantenir.
-
Depenen de la xarxa elèctrica per a funcionar.
-
El inversor és essencial per transformar l’energia generada pels panells en energia utilitzable a través de la xarxa.
Sistemes solars Off Grid
Els sistemes off grid funcionen de manera autònoma, sense connexió a la xarxa elèctrica. Generen i emmagatzemen tota l’energia necessària en bateries per al seu ús posterior.
-
Característiques:
-
No depenen de la xarxa elèctrica.
-
Necessiten bateries per emmagatzemar l’energia.
-
Són perfectes per a zones aïllades sense accés a la xarxa.
-
Ofereixen una independència energètica total.
-
Aquests sistemes requereixen un dimensionament adequat de les bateries i controladors per garantir que funcionin quan no hi ha sol.
Diferències entre els sistemes On Grid i Off Grid
-
Connexió a la xarxa: Els sistemes on grid depenen de la xarxa com a recurs suplementari, mentre que els off grid són completament independents.
-
Costos: Els on grid solen ser més barats, ja que no necessiten bateries. Els off grid poden ser fins a un 50% més cars.
-
Funcionament durant els talls de llum: Els on grid no funcionen durant talls elèctrics per seguretat, mentre que els off grid mantenen el subministrament independentment de la xarxa.
-
Escalabilitat: Els on grid es poden ampliar més fàcilment, mentre que els off grid tenen limitacions a l’hora d’ampliar la capacitat.
Solucions híbrides
Els sistemes híbrids combinen les avantatges dels dos, estant connectats a la xarxa però amb bateries per garantir energia durant un tall. Tot i que són més cars que els on grid, ofereixen més seguretat i autonomia.
Quin sistema és millor per a cada projecte?
L’elecció entre on grid i off grid depèn de diversos factors:
-
Ubicació: Per a llocs remots sense accés a la xarxa, els off grid són imprescindibles.
-
Pressupost: Els sistemes on grid són més accessibles si el cost inicial és una limitació.
-
Independència energètica: Si es vol evitar dependre de la xarxa, els off grid o híbrids són més adequats.
-
Consum energètic: Cal dimensionar el sistema segons els patrons de consum.
Ambdós sistemes tenen avantatges significatives, i la millor elecció dependrà de les necessitats particulars de cada client, la ubicació i el pressupost disponible.
A HIDRIC ONLINE, SLU, com a distribuïdors especialitzats, oferim tots els components necessaris per a cada tipus d’instal·lació fotovoltaica amb la màxima qualitat i eficiència.




AMB QUINS MATERIALS O FABRICANTS FOTOVOLTAICS TREBALLO?
En la mesura que puc, utilitzar equips dissenyats i fabricats a Europa. Però és el client qui decideix, en funció del seu pressupost disponible, l’origen del material. Actualment, el preu és un factor molt determinant per acceptar un pressupost. Ofereixo preus amb garantia de material i fabricació asiàtics i suport personalitzat, molt per sobre del que marca la llei (2 anys). Les meves marques preferides són: Amb inversors: Deye, Solis, Ingeteam. Amb bateries: Weco




COST D’UN PARC FOTOVOLTAIC D’1 MW
Potser heu considerat canviar a energies renovables per reduir les factures d’electricitat o obtenir la independència. Teniu terrenys i us pregunteu, per exemple, quant costaria un sistema fotovoltaic d’1 MW. La resposta mai serà exacta, ja que diversos factors poden influir en el cost d’un sistema fotovoltaic d’1 MW, que enumerarem a continuació.
També intentarem establir un preu mitjà per a components d’alta qualitat d’ús comú i estimar altres costos associats a aquest tipus de projecte, per oferir-vos una visió general informativa.

EL COST D’UN PARC FOTOVOLTAIC D’1 MW POT VARIAR SEGONS DIVERSOS FACTORS
Components utilitzats
El cost d’un parc fotovoltaic d’1 MW està influenciat principalment per gairebé tots els components utilitzats en la seva construcció. De fet, influeixen en el preu de qualsevol sistema fotovoltaic.
- Hi ha una multitud de panells adequats per a aquest tipus de projecte al mercat, amb preus que varien segons la tecnologia, la potència, la mida i el fabricant.
- El mateix passa amb els inversors: el seu nombre i la seva capacitat de conversió de corrent varien segons el projecte, la ubicació i el nombre de cadenes i panells.
- Les estructures metàl·liques varien en preu, material (alumini o acer galvanitzat) i mètode de fabricació. Es poden comprar a un proveïdor reconegut de la indústria fotovoltaica o fabricar-se segons les especificacions d’una empresa de processament, i algunes poden ser fabricades pel mateix instal·lador.
- Els connectors i cables necessaris per a la instal·lació són essencials. Són resistents als raigs UV i a les condicions meteorològiques extremes.
Tots els components es poden comprar segons les vostres preferències o a l’empresa que serà responsable del disseny, la instal·lació i el manteniment.
Tipus d’ubicació i treballs realitzats
El cost d’un parc fotovoltaic d’1 MW també varia segons la seva ubicació.
- Es pot instal·lar a la teulada d’una fàbrica o a terra, inclinat o recte, o en una ciutat o fora d’una ciutat (cosa que influeix en els permisos).
- Els treballs de desmantellament i construcció estan influenciats per factors com els esmentats anteriorment i, per tant, el preu pot variar.
- A més, la carretera d’accés a la maquinària, la proximitat a la xarxa elèctrica nacional i altres instal·lacions poden influir en el cost de l’obra.
Tramitació de les sol·licituds de permís de planificació per a parcs solars fotovoltaics (PSFV)
Primer, passar de la fase d’idea a la fase de disseny. La guia completa: enllaç gouvern.fr El desenvolupament de la fotovoltaica terrestre, a la qual el programa energètic plurianual dóna un paper important, es prioritza en terrenys artificialitzats i degradats, i l’ús de terrenys agrícoles i naturals continua sent excepcional i estrictament regulat. La guia té com a objectiu proporcionar als propietaris de projectes visibilitat sobre els procediments de permisos i garantir una tramitació uniforme a tot el país. Actualment a França, per a les instal·lacions fotovoltaiques terrestres: el llindar de sol·licitud de permís d’obra ha augmentat a 3 MW. En general, si la potència del sistema fotovoltaic terrestre és inferior a 3 MWp, cal una simple declaració prèvia (excloent els procediments relacionats amb l’avaluació ambiental – vegeu el paràgraf següent). Només els sistemes terrestres amb una potència inferior a 3 kWp i una alçada inferior a 1,80 m fora de les zones protegides estan completament exempts dels procediments de planificació. Cal tenir en compte que el llindar entre la declaració prèvia i el permís d’obra s’establia anteriorment en 1 MWp. Aquest augment a 3 MWp s’aplica a les sol·licituds de permís urbanístic presentades a partir de l’1 de desembre de 2024 (vegeu el decret del 13 de novembre de 2024).
Assegurança operativa i manteniment
Els costos anuals d’una planta fotovoltaica d’1 MW inclouen l’assegurança i el manteniment necessaris.
- Cal contractar una assegurança en cas de desastres naturals, danys causats per l’home o avaria dels equips.
- El manteniment és necessari per al funcionament òptim de la planta i inclou la inspecció, la neteja, el calibratge o la substitució de components danyats.
Cost d’una planta fotovoltaica d’1 MW: valor indicatiu
Una planta fotovoltaica d’1 MW ocuparia una mitjana de 14.000 metres quadrats. Suposem que el terreny és pla, herbós i a 5 metres de la carretera on també es troba el sistema de distribució elèctrica.
- Calculant el factor de conversió de panells al 20%, obtenim un total de 1.800 panells. Suposem que es tracta de panells monocristal·lins de 550 W, amb un preu mitjà estimat de 118 € per unitat. El preu dels panells seria, per tant, de 212.400 €.
- El nombre d’inversors varia segons el projecte, però per a aquesta planta necessitem 10 inversors de 100 kW. El preu mitjà d’un inversor d’aquest tipus seria de 5.700 € per unitat, amb un cost total de 57.000 €.
- A això s’hi sumen 2.000 m de cables, estimats en 2.400 €, dos connectors MC4 per a cada panell, i altres tipus de connectors, estimats en 7.500 €.
- L’estructura metàl·lica dels panells, d’acer galvanitzat i formigó, així com els altres components (sistema de mesura), s’estimen en 370.000 €.
- Els treballs realitzats tindrien un cost de 100.000 €, el cost de la consultoria i l’estudi de viabilitat podria arribar als 20.000 €,
- els permisos ascendirien a 60.000 €,
- l’assegurança ascendiria a 50.000 €/any, i els costos d’operació i manteniment ascendirien a 10.000 €/any.
Per tant, concloem que el cost del parc fotovoltaic d’1 MW que hem estimat ascendiria a aproximadament 896.900 € + IVA.
Quina és la producció d’una planta fotovoltaica d’1 MW?
Com que hem ubicat la planta en algun lloc del sud, podem deduir, utilitzant les dades proporcionades, que en aquesta zona, 1 kWp de panells fotovoltaics instal·lats produiria una mitjana de 1.490 kWh d’energia activa a l’any (inclinació de 30 a 35° respecte a l’horitzontal – orientació sud).
Per tant, la producció anual d’una instal·lació d’1 MW seria d’1,49 GWh. Si el preu de venda s’estableix en 0,095 €/kW, es poden generar aproximadament 141.550 € de beneficis amb la venda d’electricitat.